![](/media/lib/588/n-bakterie2-e07e25791099f7fe607b62a98429bdd0.jpg)
Bakterie przekazują „wspomnienia” potomstwu bez ich kodowania w genach?
30 sierpnia 2024, 08:33Komórki bakterii potrafią „zapamiętać” krótkotrwałe tymczasowe zmiany w samych sobie i otoczeniu. I mimo że zmiany te nie zostają zakodowane w genomie, mogą być przekazywane potomstwu przez wiele pokoleń. Odkrycie dokonane przez naukowców z Nortwestern University i University of Texas nie tylko rzuca wyzwanie naszemu rozumieniu biologii najprostszych organizmów oraz sposobom, w jaki przekazują i dziedziczą cechy fizyczne. Może również zostać wykorzystane w medycynie.
Samotność w dzieciństwie zwiększa ryzyko chorób serca
12 sierpnia 2006, 18:16Społeczna izolacja w dzieciństwie zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w dorosłym życiu.
![](/media/lib/35/prezent-7f38e5b953432e46beb07ed8c87e3a57.jpg)
Czemu z wiekiem cieszymy się słabiej?
16 września 2008, 11:49Dzieci bardziej cieszą się z prezentów niż dorośli. Teraz już wiadomo, że w grę wchodzi nie tylko rutyna. Wykazano bowiem, iż u młodszych osób obszary mózgu przetwarzające informacje na temat nagrody uaktywniają się w dużo większym stopniu (Proceedings of the National Academy of Sciences).
![](/media/lib/31/atrakcyjni-bf7e44456af00b4d2b268ae0dd2d7893.jpg)
Mężczyźni są wrażliwsi na jakość związku
16 czerwca 2010, 11:21Wbrew obiegowej opinii, wzloty i upadki dotyczące związków uczuciowych silniej wpływają na młodych mężczyzn niż na kobiety (Journal of Health and Social Behavior).
![](/media/lib/101/n-ciasto-96302e71a05c77b419039547a888612a.jpg)
Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych
![](/media/lib/118/n-sen-c8578912e8d3db217b265d84817afa26.jpg)
Dietetyczne kształtowanie snu
13 czerwca 2016, 09:44Waga i dieta wpływają na czas spędzany w różnych fazach/etapach snu.
![](/media/lib/362/n-bat-521758836b6e4982915d4cf9cd699c47.jpg)
Brunatna tkanka tłuszczowa chroni przed licznymi chorobami. Jednak nie wszyscy ją posiadają
5 stycznia 2021, 10:08Tkanka tłuszczowa kojarzy się z otyłością i chorobami. Istnieje jednak tłuszcz „dobry” i „zły”. Biała tkanka tłuszczowa służy magazynowaniu energii i to ona obciąża nasz organizm. Z kolei „dobry” tłuszcz, czyli brunatna tkanka, spala tłuszcz i służy utrzymywaniu prawidłowej ciepłoty ciała. Najnowsze badania pokazują, ze brunatny tłuszcz chroni nasze zdrowie.
Zabawa podnosi iloraz inteligencji
7 stycznia 2007, 12:40Zapewnienie dzieciom w wieku przedszkolnym zabawek korzystnie wpływa na ich rozwój poznawczy, nawet jeżeli cierpią z powodu niedożywienia.
Od grypy do schizofrenii
10 czerwca 2009, 07:44Kiedy podczas ciąży kobieta zarazi się wirusem grypy, w pewnych okolicznościach wzrasta ryzyko, że jej dziecko zachoruje w przyszłości na schizofrenię (Biological Psychiatry).
![](/media/lib/51/kolejka-z-ludzi-dc0249e717a04a6d10d5ac28c7898906.jpg)
Zieliński kupuje, gdy Andrusiak jeszcze czeka
19 stycznia 2011, 11:02Litera, od której zaczyna się nasze nazwisko (w przypadku kobiet chodzi o nazwisko panieńskie), wpływa na szybkość podejmowania decyzji o zakupie upragnionego obiektu. I to zarówno przedmiotów realnych, jak i wyobrażonych. Andrusiakowie będą grzecznie czekać w kolejce, podczas gdy Zelnikowie szybko ruszą do drzwi sklepu, otwierających się z rana w dniu premiery płyty czy iPada.